ŞANLIURFA / HİLVAN - Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) İyi Uygulamalar Programı Kapsamında Elektrik Elektronik Teknoloji Alanı Öğrencilerine Güneş Enerjisi Santrali Gezisi

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan Güneş Enerji Santrali, Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) İyi Uygulamalar Programı kapsamında Elektrik Elektronik Teknoloji Alanı öğrencilerine staj çalışmalarına hazırlık amacıyla düzenlenen teknik gezi ile ziyaret edildi.

Gezi, 11. sınıftan 12. sınıfa geçecek öğrencilere sektördeki güncel gelişmeleri, teknolojik ilerlemeleri ve pratik uygulamaları gözlemleme fırsatı sundu. Bu işletmenin seçilmesindeki amaç, yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesi, yeni teknolojiler kullanması ve işinden uzman bir ekibin olmasıydı.

Gezi kapsamında, öğrencilere santralin kurulum süreci, kullanılan teknolojiler ve üretim süreçleri hakkında bilgi verildi. İşletme Müdürü Ömer Bey'in sunumu doğrultusunda, santralin toplamda 30 MW elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu, santralde tercih edilen panellerin JA Solar markasının 270 Watt gücündeki panelleri olduğu, yaklaşık 30 panelin seri bağlantı yapılarak 1000 kW'lık invertörlerle doğru akımdan alternatif akıma (AC) dönüştürüldüğü ve sonrasında 1200 kW'lık trafolarla gerilim seviyesi artırıldığı ve üretilen enerjinin tüketicilerin kullanımına sunulmak üzere sisteme aktarıldığı bilgisi verildi.

Ömer Bey'in vurguladığı önemli noktalardan biri, panellerin daha verimli bir üretim için belirli açılarda konumlandırılması gerekliliği oldu. Ayrıca, enerji üretimi için en ideal hava sıcaklığının 16 derece olduğunu belirtti.

Gezi, öğrencilere güneş enerjisi santrallerinin kurulumu, işletimi ve üretim süreçleri hakkında önemli bilgiler sağladı. Öğrenciler, gezi sonunda yenilenebilir enerji kaynakları ve güneş enerjisi teknolojileri konusundaki bilgilerini ve farkındalıklarını artırdıklarını ifade ettiler.

08-01-202408-01-202408-01-202408-01-202408-01-202408-01-202408-01-2024

Yayın: 08.01.2024 - Güncelleme: 08.01.2024 12:31 - Görüntülenme: 73